Fejlansættelser kan koste dyrt

Fejlansættelser kan hurtigt blive en dyr affære for en virksomhed. Omkostningerne forbundet med en fejlansættelse løber typisk op i et prisleje af en halv million kroner eller mere. Pengene dækker over udgifter til bl.a. markedsføring af stilling, løn og oplæring. Derudover koster det penge at igangsætte en ny ansættelsesrunde. I nogle tilfælde taber virksomhederne også markedsandel, hvilket kan påvirke virksomhedens bundlinje. Men heldigvis er det muligt at mindske risikoen for fejlansættelser.

Tests ydelsen 95A2501

Det siges, at man ansætter kandidater for deres faglighed og afskediger dem på grund af deres personlighed. Dog tyder det på, at det nærmere er en kombination af de to faktorer: Ca. ¾ af alle afskedigelser skyldes en manglende faglighed samt en personlighed, der ikke matcher stillingen.

For at undgå fejlansættelser gælder det derfor om at finde den helt rette kandidat - hvis personlighed og færdighed passer til stillingen. Det kommer nok ikke som en nyhed, men det kan være en udfordring at finde det rette match mellem kandidat og virksomhed; særligt når tiden er knap og stillingen kræver en kandidat med specifikke kompetencer. I kombination med en dygtig headhunter kan erhvervsrettet test minimere risikoen for fejlansættelser. Forklaringen er, at test giver et indblik i, hvordan kandidaternes præferencer og kompetencer matcher stillingsspecifikationerne. Der findes to testtyper; en personprofilanalyse, som fokuserer på kandidatens personlige præferencer og adfærd, og en færdighedstest som tester kandidatens analytiske evner inden for bl.a. numerisk og verbal information.

Således forløber testprocessen:

Test processen

*Testpakken er udarbejdet af GADEs testkonsulent Signe D. Pickardt

Er test valid?

Både personlighedstest og færdighedstest er dokumenteret pålidelige og valide i rekrutteringssammenhænge. Desuden anvendes personprofilanalyser også til udvikling og teambuilding. Færdighedstest er opbygget som en multiple choise test. Det vil sige, at testpersonen skal vælge et rigtigt svar blandt en række svarmuligheder. Personprofilanalysen, derimod, måler ikke rigtige eller forkerte svar. I stedet måler testen kandidatens præferencer og adfærd. Det betyder ikke, at kandidaten selv kan styre testens udfald, således det matcher stillingsbeskrivelsen bedre. Ifølge testkonsulent Signe D. Pickardt fra GADE kan en god introduktion til testen afværge denne risiko.

,,Det er vigtigt, når vi tester, at gøre det klart for kandidaten, at de skal tænke sig selv i en nuværende eller tidligere arbejdssituation og ikke den stilling, de er i spil til.”

Hvis kandidaten forsøger at besvare personprofilanalysen, således svarerne passer bedre til stillingsbeskrivelsen, kan kandidaten risikere en lav konsistens i besvarelserne. OPQ32r, en personprofilanalyse, måler testens konsistensscore. Den viser i hvilken grad en besvarelse er konsistent eller ej. Signe D. Pickardt mener desuden, at kandidaterne ikke får noget ud af at modificere deres svar, så de matcher stillingen bedre:  

,,Hvis kandidaten ikke matcher stillingen, kan det tænkes, at kandidaten ikke vil trives i jobbet.”

Hun mener ikke, at kandidater skal lave om på sig selv for at passe ind i en jobprofil, da det på den lange bane kan gøre dem utilfredse med deres arbejdssituation.

Ifølge Signe D. Pickardt får alle kandidater – afviste såvel som ansatte - meget ud af test: ”De kan tage det med sig og bruge det aktivt. Det kan bl.a. være, hvis de skal til en anden jobsamtale, så er de måske endnu mere skarpe på, hvad de foretrækker og hvilke kompetencer, de besidder.” Derudover modtager kandidaterne en kandidatrapport med deres resultater, som de kan bruge efterfølgende.

Arbejdsgivere får mere end et match

Testkonsulent Signe D. Pickardt belyser den merværdi, der er forbundet med test. ”Det skaber en større indsigt i den kandidat, der bliver ansat. Arbejdsgivere ved hvilke opgaver, kandidaten kan udføre med stor sandsynlighed. Det giver også arbejdsgiveren mulighed for at udvikle kandidaten og dermed fastholde kandidaten. Test kan samtidig benyttes som et samtaleredskab - det kunne f.eks. være til MUS-samtaler eller andre samtaler, der omhandler kandidatens trivsel og kompetenceudvikling.”

Test er derfor ikke en ekstra-udgift forbundet med rekrutteringsprocessen. Det er en investering i nye kollegaer med en værdiskabende effekt på bundlinjen. For med test leveret af en professionel testkonsulent får arbejdsgiveren en værdifuld viden om sine ansattes præferencer, hvilket gør det nemmere at udvikle deres kompetencer og opnå en øget performance.

Der findes mange testsystemer på markedet, men i GADE er vi certificeret i 2 testsystemer; CEB – SHL og Thomas International. Læs mere om vores testydelse her eller ring til os på tlf. +45 70 70 10 30.

 

Læs også

Kontakt: T: +45 70 70 10 30 · M: info@gade.com
link · face · print2